Кад те Немци фале...

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да Србија вакцинише најбрже у Европи!

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је на државној телевизији АРД да земља попут „Србије вакцинише брже“ од остатка Европе „кинеском вакцином“.

Илустрација, аутор: Jonas Schmidt, преузето: Пиксабеј
Илустрација, аутор: Jonas Schmidt, преузето: Пиксабеј

Влада Ангеле Меркел је на удару критика због спорости кампање вакцинисања у односу на земље попут Велике Британије или Сједињених Држава.

Позвала је Немце да „издрже још неко време“ и упозорила на опасност разних сојева ковида 19.

На констатацију новинарке да Србија вакцинише брже од Немачке и да ли је проблем ако су земље изван ЕУ у томе брже, Меркел је одговорила да је тачно да Србија брже вакцинише.

„Србија вакцинише брже, кинеском вакцином. Ми смо увек говорили да је свака вакцина која добије дозволу Европске агенције за лекове (ЕМА) добродошла. Разговарала сам са руским председником о томе, и чула данас добре вести о руској вакцини. Свака вакцина је добродошла у ЕУ, али ће бити прихваћене само оне које дају све потребне податке ЕМА“, рекла је Меркел.

Она је указала да Европска комисија није желела да преузме одговорност над вакцинацијом, јер је у прошлости политика морала да преузима одговорност, што овај пут није жељено.

„Боримо се за поверење у вакцине. До краја трећег квартала, рекла сам и раније, ћемо свим грађанима понудити вакцину“, нагласила је она.

Pošaljite svoj komentar