Објашњење

Да ли вакцине против коронавируса утичу на плодност (ВИДЕО)

Иако је вакцинација у Србији све масовнија, и даље постоје грађани који су против вакцине. Једна од актуелних дилема је да ли вакцине утичу на плодност и потомство, а министар здравља Златибор Лончар каже да није тачно да они који желе породицу не треба да се вакцинишу.

Вакцина, илустрација, Пиксабеј
Вакцина, илустрација, Пиксабеј

Више од једног века, вакцине нам пружају заштиту од заразних болести, а ретко ко је сумњао у састав и значај вакцина. Данас је другачије. На сваком кораку могу се чути различита мишљења, па и недоумице о утицају вакцине на потомство.

Министар Златибор Лончар апелује на људе у Србији да не верују у ствари које нису поткрепљене чињеницама.

„Држава, ресорна министарства, влада, председник, значи први би ми изашли и рекли да постоји неки проблем, да вакцина може да изазове неке последице или да није добро да је прими неко“, казао је Лончар.

Неки би рекли да цела ситуација са короном утиче и на склапање бракова. Иако је то индивидуална ствар, будући младенци углавном једва чекају да отпочну заједнички живот.

„Не разумем да је неко код маме или тате јер се нису венчали. Љубав не чека потпис да би се показала и слично. Младима поручујем, слободно живите заједно и правите децу и све друго, не треба вам за то потпис матичара и свадба, поклони могу поштом да стигну“, казао је Лончар.

Струка каже да је неопходно достићи одговарајући ниво вакцинације како би се спречио ризик од даљег оболевања људи. Сузбијање епидемије сигурно ће умањити и страхове будућих родитеља.

Pošaljite svoj komentar