Добра вест

Почиње изградња фабрика воде у Жабљу

Општина Жабаљ добила је новог председника, након осам година. Пре месец дана на ту функцију ступио је тридесетчетворогодишњи Урош Радановић, који је мандат започео на темељима стабилних финансија.

Општина Жабаљ, фото: Гугл
Општина Жабаљ, фото: Гугл

Радановић је за „Дневник” говорио о актуелним питањима у тој локалној самоуправи, као и о циљевима које планира да реализује током наредне четири године. Седница Скупштине општине Жабаљ, на којој треба да буде изгласан буџет за следећу годину, заказана је за 9. децембар, а на основу буyета, биће утврђен оквир подстицајне социјалне политике општине Жабаљ.

– Увек потенцирам да ми је почетак мандата доста олакшан тиме што ми је мој претходник Чедомир Божић оставио стабилне финансије, што је предуслов за нормално функционисање и развијање локалне самоуправе. Упркос тешкој ситуацији у времену пандемије, очекујем да и ову годину завршимо суфицитом, што ће бити трећа година заредом како Општина Жабаљ остварује веће приходе него расходе и могу да потврдим да, упркос непланираним трошковима у вези с пандемијом, неће бити окрњене капиталне инвестиције, а све што је испланирано, биће реализовано – подвукао је Радановић.

Општина Жабаљ је од марта почела да помаже Дому здравља, а та сарадња и даље свакодневно траје. Локална самоуправа је најпре помогла оспособљавање ковид амбуланте за одрасле, а онда и за децу, односно, цела ковид зона измештена је ван зграде Дома здравља, тако да ковид-пацијенти немају контакт с осталим пацијентима. Осим тога, оспособили су и монтажну чекаоницу с грејањем да пацијенти зими не би чекали ред на хладноћи.

– Велику захвалност дугујем директору Дома здравља „Жабаљ”, лекарима, медицинским техничарима и немедицинском особљу. Сви они заиста улажу огромне напоре да сви пацијенти буду прегледани, и то у најкраћем року, а дневно имају минимум стотину пацијената, што узрокује готово свакодневни прековремени рад. Помогли смо им и у набавци уређаја и материјала који су им били потребни, а на располагању смо им свакодневно да бисмо олакшали већ тешку ситуацију и лекарима и пацијентима – рекао је председник општине.

За време пандемије, локална самоуправа помогла је и привредницима, у два наврата. Они који су претрпели штету у пословању добили су од локалне самоуправе по 20.000 динара по запосленом, најпре у мају, а онда и у октобру. Уколико се деси да поново дође до затварања услужних објеката, локална самоуправа ће наћи начин да им помогне, као и претходна два пута, тврди председник општине.

– Радом ћемо превазићи оно што нас очекује у наредном периоду, а одговорност је оно што имамо према грађанима наше општине. Залагаћу се за то да општина Жабаљ настави путем просперитета, на којем ће грађани бити на првом месту, а наставићемо да радимо и на пројекту Стратегије одрживог развоја општине Жабаљ, чији је циљ да до 2030. године Жабаљ добије статус еколошке општине – поручио је Радановић.

Недавно су завршени радови на реконструкцији водоводне мреже у Улици Ђуре Јакшића у Чуругу, дужине око километар и по, чија је укупна вредност више од 22 милиона динара, од чега је око 80 одсто финансирао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а остатак локална самоуправа. Тим пројектом решен је један од проблема Чуружана, што су сами захтевали да би добили стабилно

водоснабдевање. По речима председника општине, започета је прва фаза пројекта, који је веома битан за грађане и који дуго очекују. Реч је о изградњи фабрика воде, како би грађани добили квалитетну пијаћу воду. То је један од главних циљева у мандату, чије се остварење очекује у наредне три године.

– Ослушкујемо потребе грађана и у складу с њиховим захтевима, селектујемо пројекте по важности, тако да нам је веома важно да што пре започнемо и реализујемо пројекат изградње фабрика воде – рекао је Радановић и додао да до прошле године није било већих улагања у сфери водоснабдевања.

Прошле и текуће године санирани су локални путеви, а уз помоћ Покрајинске владе комплетно је реконструисано неколико улица у Жабљу и Чуругу. Како најављује председник општине, и у години која следи

биће реконструисано још неколико улица у општини, а план је да у периоду од наредне три до четири године буде реконструисано око 80 одсто саобраћајница на територији општине да би и на тај начин био побољшан квалитет живота грађана.

Као фокус у свом мандату, Урош Радановић истиче комуналну инфраструктуру, односно реконструкцију путева и водоводне мреже, укључујући изградњу фабрика воде. Кад је у питању изградња канализационе мреже, она захтева значајну своту новца, а Општина Жабаљ ће се трудити да је обезбеди уз помоћ виших нивоа власти, код којих ће аплицирати, са свим потребним дозволама које већ има, истакао је Радановић, који очекује да ће локална самоуправа и у том сегменту направити корак напред.

Омладински центар за помоћ и усавршавање

Као један од најбитнијих пројеката за наредну годину, Општина Жабаљ истиче оснивање омладинског центра, који ће имати циљ да помаже младим људима, у смислу усавршавања и покретања сопственог приватног бизниса. Сврха функционисања омладинског центра биће и укључивање младих у друштвени живот, односно њихово учешће у доношењу одлука, што је корисно и за младог појединца и за читаву локалну заједницу. Учешће ће се заснивати на томе да млади имају право, новац, простор, прилику и подршку за учешће у активностима, а њихов утицај на доношење одлука допринеће изградњи бољег друштва. У оквиру центра, млади пољопривредници имаће прилику да се образују у смислу припреме јавних конкурса, како на покрајинском и републичком нивоу, тако и на међународном. Активности које ће се свакодневно спроводити подразумевају и волонтеризам, учешће у разним облицима неформалног образовања, вршњачку едукацију, као и пројектне активности.

Деца и млади један од главних приоритета

Недавно је потпуно реконструисана цела зграда Основне школе „Жарко Зрењанин” у Госпођинцима, обновљени су и сви вртићи у општини, а почетком године постављен је нови паркет у жабаљској спортској хали, коју користе ученици основне и средње школе, а у текућем мандату планиран је завршетак изградње спортске хале у Чуругу. Председник општине Жабаљ истакао је да ће та локална самоуправа наставити улагања у образовање, што путем реконструкција објеката, што помажући у реализацији различитих пројеката. На реду је реновирање зграде жабаљске основне школе, потом реновирање одређених делова основних школа у Чуругу и у Ђурђеву.

Марија Рашић, Дневник

Pošaljite svoj komentar