Новости

„Не поставља се питање затварања школа и вртића“

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се не поставља питање затварања школа и вртића и да је то став који постоји и у Европи. Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак наводи да је последње две недеље коронавирус потврђен код неколико малишана и двадесетак запослених у београдским вртићима, као и код скоро 50 ђака, али да нема места паници и да се ситуација прати из часа у час.

Корона вирус, Ковид-19, преузето: Pixabay.com
Корона вирус, Ковид-19, преузето: Pixabay.com

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се не поставља питање затварања школа и вртића, и да је то став који постоји и у Европи.

Изјава Бранислава Тиодоровића

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да у Србији постоји добар модел када је реч о школама и вртићима.

Како је рекао, дневно се прати стање у школама и ученици који су били у контакту са позитивнима, или који су позитивни. Тада одељења или целе школе, зависно од ситуације, прелазе на онлајн модел наставе.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак каже за РТС да до сада није затворен ниједан вртић на територији Београда, али да забрињава то што је у последњих десет дана коронавирус потврђен код више малишана и запослених у београдским вртићима, као и да је скоро 50 ученика заражено.

Славко Гак је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да предшколске установе у Београду раде од 11. маја и да до данашњег дана ниједан вртић на територији главног града није затворен.

„Један кризни период смо прошли током јуна и сви запослени у предшколским установама су показали заиста велику професионалност и високу одговорност и тај период смо прошли без већих проблема. Сада смо у новом таласу пораста заражених“, рекао је Гак и додао да када је реч о предшколским установама ситуација није алармантна.

Нагласио је да сви вртићи раде, епидемиолошке мере се спроводе и контролишу.

Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Славком Гаком

„Тренутно у београдским вртићима борави негде око 58 одсто уписане деце, то је негде око 33.000 малишана“, рекао је Гак.

Навео је да је у септембру само једно дете било заражено коронавирусом, а током октобра је забележно осам нових случајева. „Оно што забрињава јесте да се велики број од осам у октобру појавио у последњих десет дана“, рекао је Гак.

Када је реч о запосленима у предшколским установама, од 11. маја до данас било је негде око 60 заражаних. „У протекле две недеље то је двадесетак оних који су се пријавили“, додао је Гак.

Нагласио је да је сваки случај одмах пријављен Градском заводу за јавно здравље који је дао смернице како да се поступа од случаја до случаја.

„Координирамо и са приватним предшколским установама и цела ситуација је под контролом“, додао је Гак.

На питање хоће ли бити затварања вртића, Гак каже да не може да предвиди шта ће се дешавати у наредним данима. „Из часа у час пратимо целу ситуацију. Нема места паници. Све мере се спроводе, показало се да систем може да функционише и у оваквим околностима“, истакао је Гак.

Говорећи о тежини клиничке слике, рекао је да је међу запосленима било тежих случајева оболевања, док међу децом није био тешких клиничких слика.

Гак каже да је Нови Београд општина са највише заражених. „Нови Београд је општина са највише деце, готово 9.000 малишана уписано је у предшколске установе. Ту имамо највише основних школа“, рекао је Гак.

На питање разматра ли се затварање два вртића, Гак је навео да у два вртића има по пет запослених који су оболели од ковида и да су још неки људи на тестирању. „Градски завод за јавно здравље ће нам после тога дати јасне смернице како да поступимо уколико и ти људи буду заражени“, поручио је Гак.

Када је реч о школама, Гак каже да је од 1. септембра до данас у Београду коронавирус потврђен код 160 ђака.

„Оно што јесте забрињавајуће то је да готово 50 њих у последњих десетак дана. Пратимо ситуацију, понашамо се одговорно, али је најбитније да деца бораве у школама“, поручио је Гак.

Pošaljite svoj komentar