Корона

У простору „Шумадија сајма“ у Крагујевцу лечење оболелих од COVID-19

Министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин обишао је данас привремену болницу која је формирана у простору „Шумадија сајма“ у Крагујевцу, где је имао прилику да се увери да се опремање те привремене болнице у којој ће се лечити пацијенти оболели од COVID-19 одвија по плану.

Илустрација, фото: pixabay.com
Илустрација, фото: pixabay.com

Вулин је истакао да је Војска Србије на располагању својој земљи и у складу са упутствима Кризног штаба који је формирала Влада Републике Србије, војска је ту да постави привремене ковид болнице где год да је то потребно и где се оцени да има сврхе.

У првом таласу пандемије, када је војска постављала сличне болнице, то је спасило и заштитило наш здавствени систем од преоптерећења, зато што су сви они пацијенти који нису морали да буду у болници, били у привременим болницама. Сада на основу тог искуства, радимо то поново, надајући се да све то неће бити потребно и да ћемо и пре тога успети да обуздамо пандемију, навео је Вулин.

Он је, такође, нагласио да не постоји здравствени систем и не постоји војска нити лекари који су у стању да нас заштите од пандемије уколико ми то сами не будемо урадили.

Војска Србије ће урадити све што је потребно, као организован и уређен систем, ми смо ту да помогнемо свом народу и својој земљи, али свако од нас може највише да помогне Србији, поручио је министар одбране.

Директор Клиничког центра Крагујевац Предраг Саздановић рекао је да је привремена болница „Шумадија сајам“ део Инфективне клинике и да ће бити опремљена са 150 до 170 места за пацијенте који излазе из Клиничког центра Крагујевац, али који нису за кућну негу.

То је прва група пацијената, а за другу групу пацијената ћемо да покушамо да спречимо такозвано хоризонтално ширење инфекције у породицама, односно да пацијенти позитивни на COVID-19 овде буду хоспитализовани, да добију адекватну медицинску негу и терапију и да ту врсту самоизолације претворимо у изолацију како они не би били нови извори ширења заразе, рекао је Саздановић и додао да су припреме при крају и да ће привремена болница почети сa радом за дан-два, уколико буде било потребно.

Обиласку су присуствовали и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић, као и представници институција града Крагујевца.

Pošaljite svoj komentar